Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Lyssna på avsnitten från Ekomodernistpodden

2022-03-16 - 2022-03-31

Ekomodernistpodden

Välkomna till Ekomodernistpodden. Detta är den nya podcasten om och med ekomodernister där kunniga och intressanta profiler bjuds in att prata om ämnen kring ekomodernism. Programledare är föreningen Svenska Ekomodernisters generalsekreterare Karolina Lisslö Gylfe och med sig i studion har hon sin bisittare och producent Tomas Tränkner.

Först ut är vårsäsongens serie med 11 avsnitt är på temat “Energi” där olika röster kopplat till ämnet får komma till tals. Vi får lyssna och lära oss mer om bland annat hur klimatomställningen måste skyndas på, Europas beroende av Nord Stream 2, elpriser, och den tekniska potentialen inom energiproduktion.

Lyssna på Spotify, iTunes och andra platser där poddar finns (se länkar nedan).

Avsnitt 1: Podden om ekomodernism – Pilotavsnitt.

Ekomodernisternas Generalsekreterare Karolina Lisslö Gylfe och bisittare Tomas Tränkner välkomnar till podden i ett introduktionsavsnitt som presenterar vårens tema “Energi” och vad vi kan förvänta oss från de kommande gästerna.

Avnitt 2: Om fossilfrihet, med Emma Wiesner.

Avsnittet gästas av Emma Wiesner, EU-parlamentariker och ingenjör med bakgrund i energibranschen. Vi pratar om att uppnå fossilfrihet i Europa och beroendet av Nordstream2.

Avsnitt 3: Tänka smart inom elkraft, med Lina Bertling Tjernberg.

I detta avsnitt möter vi Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnät på KTH. Vi pratar om vikten att tänka smart, om hur omställningen går för långsamt och använda el på rätt sätt.

Avsnitt 4: Klimatomställningen måste gå fortare, med Daniel Färm.

Vi pratar med Daniel Färm, VD och politisk redaktör på Aktuellt i Politiken, om energidebattens skarpa läge och om vikten av teknikutveckling och en mix i energislag.

Avsnitt 5: Solens möjligheter som en del av det fossilfria samhället, med Anna Werner.

Vi möter Anna Werner, VD på Svensk solenergi som berättar om solens möjligheter som del i det fossilfria samhället och de olika förutsättningar och utvecklingspotential för solens energi.

Avsnitt 6: Vindkraft och den gröna omställningen, med Lina Kinning.

Dagens gäst Lina Kinning från Svensk vindenergi pratar om den tekniska potentialen för havsbaserad vindkraft och hur vinden är en viktig del i den gröna omställningen.

Avsnitt 7: Miljömässiga sätt att producera fossilfri energi, med Iida Ruishalme.

Dagens gäst är IIda Ruishalme, biolog, naturälskare och bloggare på Thoughtscapism.com och pratar om omprövning av våra uppfattningar om miljömässiga sätt att producera fossilfri energi.

Avsnitt 8: Om elpriser och ellagring, med Johannes Boson.

Vi möter Johannes Boson, VD på Telge energi i dagens avsnitt. Vi pratar elpriser, lagring och om hur elen kan bli en bra del i det nya energisystemet.

Avsnitt 9: Energifattigdom och kolkraft, med Parul Sharma.

Vi möter Parul Sharma, människorättsjurist och ordf Amnesty International Sweden i ett samtal om energifattigdom, kolkraft, COP26, och om den Indiska paradoxen i att nå klimatmålen.

 

Information om följande avsnitt i vårens serie publiceras här efterhand som de blir tillgängliga.

 

Lyssna på podden på Spotify eller någon annan plattform här:

iTunes

Poddtoppen

Libsyn

Detaljer

Start:
2022-03-16
Slutar:
2022-03-31
Webbplats:
https://open.spotify.com/episode/4jgQnkLYPYGag4WihwNyX8?si=8930ef58fe2d44d9

Arrangör

Svenska Ekomodernisterna