Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

George Monbiot i Uppsala och Stockholm

2022-11-24 - 2022-11-25

Våra matvanor kväver vår planet. I sin senaste bok Regenesis pekar George Monbiot ut det moderna jordbruket som det enskilt största hotet mot klimatet och den minskade biologiska mångfalden. Att förändra vår livsmedelsindustri är både essentiellt och fullt möjligt, men vilka lösningar skapar en hållbar matindustri som tillgodoser planetens behov utan att sluka den?

”Vi står inför vad som kan vara det största dilemma som mänskligheten någonsin har ställts inför: att föda världen utan att sluka planeten. Jordbruket är redan den största orsaken till att livsmiljöer förstörs i världen, den största orsaken till att vilda djur och växter försvinner i världen och den största orsaken till den globala utrotningskrisen”.

Jordbruket är ansvarigt för omkring 80 procent av den avskogning som skett under detta århundrade. Av de 28 000 arter som är kända för att vara i överhängande risk för utrotning hotas 24 000 av jordbruket. Endast 29 % av fåglarnas vikt på jorden består av vilda arter: resten är fjäderfä. Endast 4 % av världens däggdjur, räknat i vikt, är vilda, 36 % är människor och 60 % är boskap.

Om inget förändras kommer allt detta sannolikt att bli värre – mycket värre. I princip finns det gott om mat, även för en växande befolkning. Men ungefär hälften av de kalorier som jordbrukarna odlar går nu till boskap, och efterfrågan på animaliska produkter ökar snabbt. Om vi inte ändrar vårt sätt att äta radikalt kommer världen 2050 att behöva odla omkring 50 procent mer spannmål. Hur kan vi göra det utan att utplåna mycket av det övriga livet på jorden?” / George Monbiot, Regenesis

I Regenesis utforskar Monbiot möjligheter för global tillgång till hälsosam och prisvärd mat genom att minimera livsmedelsproduktionens påverkan på vår levande planet. Vårt fokus, skriver han, borde ligga på att hitta lösningar där matproduktion är mindre beroende av jordbruk. Detta kräver en enorm förändring från oss.

”Markanvändning är den fråga som gör störst skillnad för om våra ekosystem och jordsystem överlever eller går under.” / George Monbiot, Regenesis

Att säga att livsmedelsindustrin behöver förändras är inte särskilt kontroversiellt, däremot blir debatten om hur vi ändrar den alltmer polariserad. Under lång tid har diskussioner om matens framtid präglats av ett dödläge mellan ekomodernister och naturinkluderande entusiaster. Kan Monbiot hjälpa oss att bryta dödläget och styra bort från debattens välbekanta skyttegravar?

Den 24e och 25e november bjuder Ekomodernisterna in den brittiska journalisten och författaren George Monbiot till Uppsala Universitet och Kulturhuset Stadsteatern för föreläsningar om klimatet och livsmedelsindustrin. Monbiot är aktuell med sin senaste bok Regenesis, i vilken han utreder och utforskar möjligheter för ett mer hållbart jordbruk. Föreläsningen åtföljs av 45 minuter frågestund.

Kvällen presenteras av Föreningen Svenska Ekomodernisterna och Replanet. Varmt Välkommen!

Länk Uppsala

http://www.cemus.uu.se/monbiot2022/

Länk Stockholm

kulturhusetstadsteatern.se/litteratur/george-monbiot-regenesis

Detaljer

Start:
2022-11-24
Slutar:
2022-11-25