När man betraktar klimatomställningen mer i detalj blir vikten av fossilfri och skalbar el än tydligare. De tre skalbara energislagen – solenergi, vindkraft och kärnkraft – producerar i första hand sin energi i form av el, även om både solenergi och kärnkraft också kan producera värme. Förbränning av fossila bränslen ger värme. När denna förbränning nu ersätts av energislag som istället ger el behöver transportsektorn och industrin elektrifieras. Antingen görs elektrifieringen direkt, till exempel genom batteridrift av fordon, eller så görs den indirekt genom produktion av vätgas och andra fossilfria energibärare som i sin tur kan användas i industrin och transportsektorn. Vätgas och vidare framställning av ammoniak kan exempelvis, om de produceras fossilfritt, användas både för att driva fartyg och för att producera klimatneutralt konstgödsel, två verksamheter som idag har stora klimatavtryck.
Både den direkta, och särskilt den indirekta, elektrifieringen kommer att öka elbehovet kraftigt. Vätgas är enkelt att framställa men kräver stora mängder el. Enbart att ersätta de volymer vätgas som produceras inom EU idag med fossilfri vätgas skulle kräva tre gånger mer el än vad som används i Sverige under ett år. Om mycket mer vätgas ska produceras krävs stora energimängder.
God tillgång till fossilfri el skulle också ge möjlighet att framställa olika kolväten av vätgas och koldioxid. Sådana fossilfria bränslen – till exempel metan, bensin, diesel och fotogen – kallas elektrobränslen. De har den stora fördelen att de kan användas i alla de motorer som redan finns, då de kan göras kemiskt identiska med de motsvarande fossila bränslena. Den befintliga infrastrukturen kan då också i stor utsträckning användas. Biobränslen kan på motsvarande sätt ersätta fossila bränslen rakt av, och kan därför vara ett bra komplement eller fungera som en överbryggningslösning. Men det kommer inte att gå att producera biobränslen i den mängd som krävs utan att det får oacceptabla konsekvenser. Biobränslen är för ytkrävande för att ensamma kunna ersätta de fossila bränslena.
Elektrobränslen kan alltså på samma sätt som den övriga elektrifieringen bli en nyckel i klimatomställningen, men kommer att behöva produceras i mycket stor skala, och kommer därmed också att kräva stora mängder fossilfri energi.